Blue Flower

KEUKENGEREI

Wie meent dat Indonesische en chinese gerechten alleen met uitheemse materialen bereid kunnen worden, kan gerust zijn. De enige, wel noodzakelijke aanschaf is een tjobek (wrijfsteen) met een oelekoelek (wrijfhout) om de verschillende kruiden gezamenlijk fijn te wrijven alvorens ze te fruiten. Ook in de franse keuken is het met elkaar fijnmaken van kruiden niet onbekend. Ze worden echter niet gewreven,maar in een vijzel fijngestampt, wat op hetzelfde neerkomt. De kruiden moeten "se marier", dat is een aardige franse uitdrukking, de kruiden moeten een huwelijk sluiten tot ze een verrukkelijke geur vermengen. Wie in het bezit is van een stenen vijzel en stamper of van een geglazuurde kleurige franse vijzel, zoals je in de Provençe kunt kopen, hoeft zich dus niets extra's aan te schaffen. De tjobek kan van natuursteen zijn, gehouwen tot een brede platte schotel en daarbij hoort dan een oelekoelek van hetzelfde materiaal of een roodaarden schotel met houten oelekoelek. De laatste is goedkoop, maar breekbaar. De eerste is duurder, maar onverslijtbaar (in diverse maten te krijgen). Bovendien werkt het ruwe materiaal het stuk wrijven van de ingrediënten in de hand. Men wrijft met een korte ruk van de pols. Wie in het bezit is vaneen elektrische mixer, kan daarvan gebruik maken

om uien en lomboks fijn te snijden en ze vervolgens met de andere kruiden op de tjobek te wrijven. Maakt men slechts een enkel gerecht, dan is het praktischer om alleen maar eventjes de tjobek te gebruiken. Wie plezier in Indonesisch en chinees koken krijgt, doet er goed aan een rijststomer aan te schaffen. De dagelijkse rijst is makkelijk zonder stomen gaar te krijgen, maar in dit boek komt een aantal gerechten voor, waarvoor een rijststomer vereist wordt. Niet noodzakelijk, maar wel prettig is een wadjan of wok, een pan van ijzer of emaillen met een ronde bodem, die zich uitstekend leent voor de bereiding van sambal gorengs en tal van andere gerechten waarvoor de kruiden eerst gefruit moeten worden. En wie zo'n pan koopt doet er goed aan om ook een sodet (spatel) aan te schaffen, een platte lepel waarmee met het gerecht omschept.

DE INDONESISCHE KEUKEN IN NEDERLAND

Sinds de tweede wereldoorlog zijn grote groeperingen van het Nederlandse volk op culinair gebied veel avontuurlijker geworden. In de steegjes en straatjes van de oude binnensteden floreren de buitenlandse eethuisjes en restaurants. Je kunt tegenwoordig, en dit geldt vooral voor de grote steden, zowel Italiaans, Spaans, Grieks, Marokkaans, Turks, Surinaams, joods en zelfs Japans gaan eten. En dikwijls tegen heel redelijke prijzen als je de adressen weet. De moderne reisgewoonten maken de behoefte aan een wat pikanter smaakje ook buiten de vakantie bijna vanzelfsprekend en de culinaire variaties van de gastarbeiders bevolking schiepen er de mogelijkheid toe. De Indonesische en Chinese keuken zijn onder de mogelijkheden van uitheems eetgenot hier niet opgesomd en dat is niet zonder reden. Indisch en chinees eten is nauwelijks meer een buitenlandse specialiteit. Het is al min of meer een vaderlandse gewoonte geworden. Buiten de deur eten behoort niet tot de traditie van het huiselijke Nederlandse volk. Een kleine groep uitgezonderd, waagde men zich niet in een restaurant. Sinds enige jaren is daar verandering in gekomen. Het van bij de "chinees" gaan eten is populair geworden. Niet alleen in grote steden, in alle stadjes en zelfs in vele dorpen treft men tegenwoordig een chinees of Indonesisch restaurant aan of een combinatie van beiden. Bakmie, nasi goreng, saté en satésaus kun je voorbewerkt in alle grootwinkelbedrijven en zelfs bij de slager, groenteman en kruidenier kopen. Nasiballen vind je naast het worstje en de gehaktbal in iedere automaat. De kroepoek is opgenomen bij de borrelhapjes en wordt zelfs gewaardeerd door mensen die iedere rijstkorrel verafschuwen. Toch kon je reeds lang voor de tweede wereldoorlog hier uitstekend indisch eten. Dat deden toen echter in hoofdzaak diegenen met een indisch verleden, verlofgangers en gepensioneerden. De Indische restaurants en ook de winkels waar je de ingrediënten voor de rijsttafel kon kopen, waren er nog niet zoveel. De meeste bevonden zich in Den Haag, de plaats waar de "Indische gasten" graag hun verlof doorbrachten of zich na de afloop van hun diensttijd vestigden. De verandering kwam eerst na de tweede wereldoorlog, toen de grote stroom van Indische Nederlanders in verband met de politieke verandering in Indonesië, met honderd duizenden naar Nederland repatrieerden en zich over alle provincies verspreidden. Zij hadden maar weinig bagage bij zich, maar brachten hun eetgewoonten, meer zelfs, hun eetcultuur mee. Ze waren aan lekker eten gewend, twee soms drie warme maaltijden per dag. Ook de kleine Indo's, die generaties lang aan de rand van de kampong geleefd hadden en nu ineens naar hun moederland moesten verhuizen dat hun vaderland niet was, hadden altijd lekker gegeten. Hun vrouwen waren uitstekende kooksters. Je hoeft niet rijk te zijn om lekker te kunnen eten, fantasie is nog belangrijker dan geld. Ze maakten van de nood een deugd en van hun eetcultuur een bron van inkomsten. Ze begonnen langs allerlei onnaspeurbare wegen Indische kruiden en ingrediënten te importeren, openden winkeltjes in hun voorkamer en hun mannen reden in oude auto's, die zij "Warong Keliling" (rondrijdende winkel) noemden,door het hele land met sambals, potjes zuur, kroepoek, dengdeng, zoute vis en alle kruiderijen voor de rijsttafel. In Indonesië bestaat een uitgebreide handel in toebereide etenswaren . Overal in de steden, maar ook langs de wegen, kan men op ieder uur van de dag en op vele plaatsen tot diep in de nacht, eten. Complete maaltijden, maar ook kleine hapjes en versnaperingen. Ze worden rondgevent in draagbare keukentjes of te koop aangeboden in kraampjes: vier bamboepalen, eend dak van gevlochten bamboe of een oud zeil, een tafel op schragen en twee losse banken. Deze straathandel is in handen van Indonesiërs en chinezen. Indische dames, dikwijls weduwen al of niet met een pensioentje, hadden daarin hun eigen discrete plaats gevonden. Zij leverden maaltijden op bestelling per rantang, vier of vijf op elkaar passende pannetjes, de bovenste afgesloten met een deksel en hangende in een metalen beugel. Sommigen werden plaatselijke beroemdheden om hun jams, zuren en vruchtensiropen, maar ook om hun koekjes, pasteitjes en taarten. Zij leurden hun producten niet zelf, daar hadden zij hun bedienden voor. Wel adverteerden ze soms, maar de meeste werden bekend door recommandatie. Deze traditie reisden met hen mee en vond in Nederland nieuwe vormen. De winkeltjes in een deel van het eigen huis, de warongs keliling en voor wie wat kapitaal bijeen kon brengen een eethuisje. Dit hele bedrijf zou zich waarschijnlijk niet buiten de eigen groepering van blanke en bruine Indonesische Nederlanders toch nog altijd ettelijke honderdduizenden ontwikkeld hebben als na de soevereiniteits overdracht niet tienduizenden Nederlandse militairen waren teruggekeerd, die tijdens hun diensttijd in Indonesië heel wat betere gerechten hadden leren kennen dan de rats, kuch en bonen van het soldatenlied. Zij wilden ook wel eens een goede bakmie of een lekkere rijsttafel eten en zij namen hun vaders en moeders, zusjes en broertjes, vrouwen en meisjes mee naar de Indische en Chinese restaurants. Ook de Chinese restaurants waren in opkomst. In de periode tussen de beide wereldoorlogen trof je die alleen aan in de grote havensteden zoals de Rotterdamse Katendrecht en de Amsterdamse Bantammerbuurt. In die tijd vonden zij hun klandizie bijna uitsluitend bij hun eigen landgenoten. Na de tweede wereldoorlog kregen zij door de ontstane vraag hun kans en vestigden zich over het hele land. De Chinese en Indonesische keuken, die alleen bekendheid hadden binnen de eigen, vrij beperkte gemeenschappen, werden populair bij vrijwel het gehele Nederlandse volk. De ironie van het lot bracht mee, dat in dezelfde jaren dat Nederland zijn status als koloniale mogendheid kwijtraakte, een eettraditie uit de koloniën hier een nieuwe ontwikkeling vond. De Indonesische keuken stamt uit een eeuwenoude traditie. Zij ontstond en bereikte haar hoogtepunt aan de vorstenhoven. Het was vooral in Midden Java waar de kookkunst een verfijning en een raffinement bereikte die tot op heden behouden bleef. De kookkunst is een onderdeel van het cultuurbezit van een volk. De Indonesische cultuur en de Javaanse in het bijzonder is een syncretistische, dat wil zeggen dat ze in staat is een aantal vreemde cultuur elementen harmonieus in haar eigen cultuur te verwerken en tot een nieuwe eenheid te vormen. Ook in de Javaanse kookkunst is dit te merken. De invloeden van de Indiase keuken vindt men terug in de kerries, van de Arabische in de goelais, van de Chinese in de miegerechten, het gebruik van tahoe (sojabonenkaas) en tempeh (gegiste en geperste sojabonenkoek). Men nam de gerechten over en vervormde ze tot eigen gerechten. De Indiase kerries zijn scherp van veel cayennepeper, de Javaanse zijn zachter en geuriger zonder cayennepeper bereid, maar met de toevoeging van gestampte kemirinoten en kokosmelk. Het varkensvlees van de chinese gerechten werd in de Javaanse keuken vervangen door kip en de reuzel door kokosolie. Indonesiërs zijn voor negentig procent islamieten en de islam verbiedt het nuttigen van varkensvlees. Ook Nederlandse invloeden zijn herkenbaar, zelfs in de namen: sop voor soep, semoer voor smoor, perkedel voor frikadel (Oudhollandse benaming voor gehakt). De Javaanse kookkunst heeft zich vanuit de vorstenhoven onder het gewone volk verspreid. Niet via het dagelijkse menu dat heel eenvoudig is, een portie rijst, sambal en sajoer (een soort groentesoepje) of lalab (rauwe groente. gedept in een hete sambal) en al of niet een stukje vis, tahoe of tempeh. Ondanks de islam zijn in Indonesië de tradities van de selamatans, de offermaaltijden blijven bestaan. Men geeft ze bij de islamitische feestdagen en dat is op Java heel sterk het geval. Men geeft per jaar tientallen selamatans,bij huwelijk, geboorte en dood, in zaai en oogsttijden, bij de bouw van een huis, bij de besnijdenis van een zoon en bij naamsverandering. Niet alleen de vorsten, maar ook het gewone volk hield selamatans, zij het op veel bescheidener schaal. Een selamatan is een feest voor de gemeenschap, waarbij verwanten en buren komen helpen en de gasten een bijdrage in geld of in natura leveren. Het koken staat onder leiding van vrouwen die de traditie kennen en de kookkunst verstaan. Door de selamatans kreeg de kookkunst een wijde verspreiding onder het volk, zij het dan in een wat eenvoudiger vorm. Van dure ingrediënten zoals kip worden alle organen, ook darmen, maag en kammen in gerechten verwerkt. Vlees wordt vervangen door tahoe en tempeh. Zo ontwikkelde zich deze kookkunst, die zich kenmerkt door grote verscheidenheid in gerechten en in menging van kruiden.

 

In Indonesië wonen ongeveer 4 miljoen chinezen, die zich in de loop der eeuwen in dit land gevestigd hebben. Zij waren grotendeels afkomstig uit de zuidelijke provincies. Hoewel de meeste momenteel de Indonesische nationaliteit bezitten,vormen zij nog steeds een duidelijk afgescheiden groep. Zeer velen van hen spreken geen chinees meer en hebben weinig binding met de chinese cultuur. Hun eetgewoonten zijn ook aan de Indonesische aangepast. Zij eten rijst met bijgerechten, maar onder die bijgerechten bevinden zich chinese gerechten, al of niet verindonesischt. Op chinese feestdagen wordt nog wel geheel chinees gekookt. In de meeste grote en kleine plaatsen treft men chinese restaurants en eethuisjes aan, waar traditioneel chinees gekookt wordt. Ook via de straathandel kan men chinees eten. De chinese kookkunst stamt eveneens uit een ver verleden. Zij wijkt vrij sterk van de Indonesische af en niet alleen door het overvloedig gebruik van varkensvlees en reuzel. In Indonesië bestaat het basisgerecht uit rijst die tegelijkertijd met een aantal gerechten opgediend en gegeten worden. Weliswaar wordt daarna fruit geserveerd en tegenwoordig ook wel soep vooraf, maar dat is de Europese invloed. De chinese keuken kent wel een aantal gangen bij uitgebreide maaltijden. Sommige gerechten worden met rijst, andere zoals miegerechten, zonder rijst gegeten. Klappermelk ofwel kokosmelk, zo typisch voorde Indonesische keuken, wordt niet gebruikt, evenmin de vele scherpe specerijen. Lombok is geheel afwezig. Wel maakt men veelvuldig gebruik van gember, knoflook,prei, bieslook en soms anijs. Een bijzonderheid van de chinese keuken is de toevoeging van een glucamaat, meestal ve-tsin, een wit poeder wat zelf smaakloos is, maar de in het gerecht aanwezige smaken stimuleert. De gerechten worden, uitzonderingen daargelaten, meestal snel bereid, vlees en groenten in kleine stukjes gesneden.

 

Het waren niet alleen de chinezen die zich voorgoed in Indonesië vestigden. Ook in de Nederlandse gemeenschap trof men een groot aantal families aan, meestal van gemengd bloed, die "blijvers" genoemd werden. Mensen, die na hun pensionering niet naar Nederland terug keerden maar zich blijvend in Indonesië gevestigd hadden. Ook onder deze groepering ontwikkelde zich een kookkunst die sterk Indonesisch georiënteerd, ruimte bood voor zeer veel variaties. Doordat deze mensen niet gebonden waren aan de spijswetten van de islam ontstond de Indische rijsttafel, het verrukkelijke product van een mengcultuur, waarin men Nederlandse gerechten kan aantreffen, iets afwijkend en meestal veel sterker gekruid, naast Chinese veel gerechten van varkensvlees en daarnaast ontelbare Javaanse. Indonesië is groter dan Java alleen en de vele andere eilanden kennen hun streekspecialiteiten: de visgerechten van de Molukken, de vleesvariëteiten van Bali (de Balinees is geen Islamiet), de vleesgerechten van Sumatra met zeer veel lombok bereid. De toename van huwelijken tussen de verschillende eilandbewoners, de roulatie van ambtenaren en militairen van Java naar buiten Java en omgekeerd en de studietijd van jongelui van buiten Java op Java, moeten hiertoe hebben bijgedragen. Ondanks de appreciatie die de Indonesische en Chinese gerechten hier in Holland ten deel valt, worden ze toch heel zelden thuis bereid. Er zijn uitzonderingen, de saté en

de satésaus, de nasi goreng en de bakmie. Vooral de laatste gerechten zijn in het menu van de Nederlandse huisvrouw opgenomen. Nasi is hier een begrip geworden, maar daar bedoelt men nasi goreng mee en ook de nasiballen (een variatie die men in Indonesië helemaal niet kent), worden van nasi goreng of wat daar voor doorgaat, bereid. Nasi is inderdaad een Indonesisch woord. Het betekent gewone, droge witte rijst, die meteen aantal bijgerechten gegeten wordt. De rijsttafel heeft de reputatie bijzonder bewerkelijk te zijn. Dat is ze ook, maar dat hangt af van de keuze van de bijgerechten (bewerkelijke en minder bewerkelijke) en hun aantal. In de praktijk vergt een gewone rijsttafel niet veel meer tijd dan het doorsnee Nederlandse middagmaal, dat ook in bewerkelijkheid varieert. Een andere oorzaak kan liggen in de huiver van vele uitheemse benamingen van verschillende Indonesische kruiden, waarvan een deel o.a. de wortelsoorten moeilijk te doseren is. In Indonesië worden de kruiden vers gebruikt. Hier in Holland moet men zich meestal behelpen met gedroogde kruiden alhoewel er steeds meer verse kruiden te krijgen zijn in toko's en op groentemarkten. De laatste jaren is de commercie er toe over gegaan om verschillende Indonesische kruiden in poedervorm in flesjes of plastic zakjes te leveren en daardoor is de hele zaak veel eenvoudiger geworden. De dosering levert dan geen moeilijkheden meer op. Twee theelepels djahé (gember) is stukken minder afschrikwekkend dan een stuk gemberwortel ter grootte van een duim. Bovendien zijn de wortelsoorten moeilijk uit elkaar te houden en wat de geur betreft, die is voor wie niet van kinds af de verschillende luchtjes heeft leren onderscheiden ook niet zo makkelijk. Wat de

uitheemse benamingen betreft, is een kwestie van organisatie; doe de poeders en de bladeren en wat er nog meer bij hoort, elk in een apart stopflesje. Plak er een etiket op en haal de vereiste kruiderij uit het flesje met haar naam. In zeer veel Indonesische recepten wordt santen (kokosmelk) gebruikt. Santen is in de Indonesische keuken wat melk of room is voor de Hollandse en wijn voor de Zuid Franse. Men gebruikt het als vloeistof voor een sausje, waarin het gerecht wordt gestoofd. In Indonesië bereidt men de santen door de klapper (kokosnoot) in stukken te slaan, het witte vruchtvlees te raspen, het raspsel met warm water te mengen en daarna door een zeef uit te knijpen, waarbij de vezels in de zeef achterblijven en het melkwitte vocht opgevangen wordt. Dit is een arbeidsintensieve en bovendien een vervelende bezigheid. Sinds jaren is hier kokosmeel in de handel, geraspte kokos waaraan het water grotendeels is onttrokken is. Hiervan kan men santen maken. Deze santen is echter weinig geurig. Wel is dat kokosmeel heel goed bruikbaar voor gerechten waaraan droog gebakken klapperraspsel moet worden toegevoegd. Tegenwoordig zijn er echter blokken ingedikte santen in de handel en hebben de vorm van een pakje boter. Een halve blok vermengt met een halve liter water levert 6/7 deciliter santen op. Dit kookboek is geschreven voor Nederlandse

omstandigheden. In de recepten wordt in hoofdzaak gebruikgemaakt van gemalen kruiden. Knoflook is evenals uien in poedervorm verkrijgbaar, maar aangezien beide ingrediënten het hele jaar door vers te verkrijgen zijn, wordt in de recepten van het verse product uitgegaan. Kokosnoten zijn tegenwoordig ook vrijwel altijd te krijgen, maar de bereiding van santen is voor de Nederlandse huisvrouw/man die het allemaal zelf moet doen zo ingewikkeld, dat men in de recepten gebruik maakt van de blokken santen. Tenslotte nog dit: de recepten zijn van gemakkelijk tot moeilijk te bereiden (meestal te zien aan de hoeveelheid te gebruiken kruiden). Voor wie reeds een beetje ervaring heeft met het koken van Indonesische en chinese gerechten, moet het aantrekkelijk zijn dat in dit boek naast de bekende gerechten zoals lodeh, kerrie en boemboe Bali, een groot aantal gerechten aangetroffen worden uit streken buiten Java. Bij veel gerechten staat aangegeven vanwaar het afkomstig is.

Uiteindelijke is het de bedoeling dat alle onderstaande recepten worden getoond.

 

INHOUDSOPGAVE

 

Inleiding

Geschiedenis van de Indonesische keuken in Nederland

Keukengerei

Indonesisch koken in de magnetron

Ingrediënten voor de Indonesische keuken

Tips en wenken

De rijsttafel

Maleise woorden en uitdrukkingen

Boemboes

Rijst

Sambals

Sambal Goreng

Sambalans

Sajoer

Soepen

Vleesgerechten

Satés

Visgerechten

Boemboes

Kipgerechten

Eendgerechten

Eiergerechten

Tahoe en Tempehgerechten

Atjars

Salades en andere groentegerechten

Sauzen en marinades

Voor- en nagerechten

Chinese gerechten

Japanse gerechten

Surinaamse/Antiliaanse gerechten

 

RECEPTNUMMERS EN NAAM

De nummers voor de recepten corresponderen met de nummers van de recepten in het boek. De recepten die gemerkt zijn met een ster * kunnen met een magnetron bereid worden.

 

Boemboes

 

1. Boemboe opor

2. Boemboe lawar

3. Boemboe besengek koening

4. Boemboe dengdeng

5. Boemboe bali

 

Rijst

 

6. Rijst koken (in de magnetron) *

7. Nasi tim 1 (zacht gekookte rijst voor kinderen en zieken) *

8. Nasi tim 2 (zacht gekookte rijst voor kinderen en zieken) *

9. Nasi koening 1 (gele feestrijst) *

10. Nasi koening 2 (gele rijst)

11. Nasi koening 3 (gele rijst)

12. Nasi koening dadar dan saté (rijst met omelet en kalkoensaté)

13. Nasi goreng slamatan (nasi anders dan anders)

14. Longtong 1 (gekookte rijst uit zakjes)

15. Longtong 2

16. Nasi goreng balikpapan (gebakken rijst uit Balikpapan)

17. Nasi kerrie telor (rijst met ei)

18. Ketan goela kelapa (witte kleefrijst met suiker en kokos)

19. Nasi goreng Singapore (gebakken rijst uit Singapore)

20. Nasi peck swie (originele biak nasi)

21. Nasi terong (gebakken rijst met aubergine)

22. Nasi tanni (boerenasi)

23. Nasi goerih pontianak (witte rijst speciaal)

24. Nasi goerih speciaal (witte rijst speciaal)

25. Nasi goerih djawa (pittige rijst uit Java) *

26. Nasi goreng diana speciaal (gebakken rijst stijl Diana)

27. Macaroni probolingo (macaroni andere stijl)

28. Macaroni ajam (macaroni met kip)

29. Macaroni (macaronischotel uit de oven)

30. Nasi goreng (gebakken rijst op zijn indo-europees)

31. Nasi ajam (rijst met kip)

32. Nasi goreng ajam (gebakken rijst met kip)

33. Nasi keboeli 1 (rijst met kip)

34. Nasi keboeli 2 (gekruide rijst) *

35. Nasi poeloe (rijst met kip)

36. Nasi oelam (rijst met omelet)

37. Nasi langie (rijst met komkommer en omelet)

38. Sereh rijst (met sereh gekruide rijst)

39. Nasi goreng 1 (gebakken rijst stijl kon. Marine)

40. Nasi goreng 2 (gebakken rijst)}

41. Nasi goreng 3 (voor 3 personen) *

42. Nasi goreng 4 (gebakken chinese rijst)

43. Indonesische hutspot met pittige tartaarballetjes

44. Indiase rijst

 

Sambals

 

45. Sambal (gebakken sambal)

46. Sambal oelek

47. Sambal trassi 1

48. Sambal trassi 2

49. Sambal petis (sambal met garnalenpasta)

50. Sambal bawang 1 (sambal met ui)

51. Sambal bawang 2 (sambal met ui)

52. Sambal ketjap (voor loempia's)

53. Sambal badjak 1 (gebakken sambal)

54. Sambal badjak 2 (gebakken sambal)

55. Sambal ketjap terlaloeh pedis (sambal ketjap erg heet)

56. Sambal Malaka 1 (sambal uit Malakka)

57. Sambal Malaka 2 *

58. Sambal oedang (sambal met garnalen)

59. Sambal brandal 1 (gebakken sambal)

60. Sambal brandal 2 (gebakken sambal) *

61. Sambal djeroek nipis (sambal met citroen)

62. Sambal wouter (sambal stijl Wouter)

63. Sambal taotjo 1 (sambal met bonenpasta)

64. Sambal taotjo 2 *

65. Sambal katjang (sambal met pinda's)

66. Sambal asem (sambal met tamarinde)

67. Sambal djelanta (drooggebakken sambal)

68. Sambal serdadoe (soldaten sambal) *

69. Sambal kelapa (sambal met kokos)

70. Sambal boeboek kering (droge sambal) *

71. Sambal peteh (sambal met petehbonen)

72. Sambal prei (sambal met prei)

73. Sambal van tomaten en lomboks

74. Sambal van tomaten

75. Sambal ebbi (sambal met gedroogde garnalen)

76. Sambal ketjap

77. Sambal kemirie

78. Sambal (8 porties) *

79. Sambal manis

80. Sambal tomaat

81. Sambal bieslook

82. Sambal selderie

83. Sambal boet

84. Sambal van rode en groene lombok *

85. Sambal teri (uit Tapanoeli) *

86. Sambal loeat (uit Timor) *

 

Sambal goreng

 

87. Sambal goreng (grondrecept)

88. Sambal goreng ati

89. Sambal goreng ebbi (gekruide gedroogde garnalen)

90. Sambal goreng lombok (gekruide chilipeper)

91. Sambal goreng tahoe (gekruide tahoe)

92. Sambal goreng kentang (gekruide aardappel)

93. Sambal goreng tempeh (gekruide tempeh)

94. Sambal goreng dadar (gekruide omelet)

95. Sambal goreng dengdeng (gekruide dengdeng)

96. Sambal goreng kool (gekruide kool) *

97. Sambal goreng kool 1 (gekruide kool) *

98. Sambal goreng kool 2 (gekruide kool)

99. Sambal goreng kool 3 (gekruide kool) *

100. Sambal goreng kool telor (gekruide kool met ei)

101. Sambal goreng kool djagoeng (gekruide kool met maïs)

102. Sambal goreng kool nanas (gekruide kool met ananas)

103. Sambal goreng boontjes 1 (gekruide boontjes) *

104. Sambal goreng boontjes 2 (gekruide boontjes)

105. Sambal goreng boontjes 3 (gekruide boontjes in pittige kokossaus)

106. Sambal goreng boontjes oedang reboeng (sperziebonen met garnalen/bamboe)

107. Sambal goreng snijboon (gekruide snijbonen)

108. Sambal goreng bawang (gekruide uien)

109. Sambal goreng prei (gekruide prei)

110. Sambal goreng bajem (gekruide spinazie)

111. Sambal goreng peultjes (gekruide peultjes) *

112. Sambal goreng tomaat (gekruide tomaat) *

113. Sambal goreng bruine bonen (gekruide bonen) *

114. Sambal goreng witte bonen (gekruide bonen) *

115. Sambal goreng paprika (gekruide paprika) *

116. Sambal goreng vlees (gekruid vlees) *

117. Sambal goreng hati (gekruide lever) *

118. Sambal goreng babi 1 (gekruid varkensvlees)

119. Sambal goreng babi 2 (gekruid varkensvlees)

120. Sambal goreng ati (gekruide varkens- of runderlever)

121. Sambal goreng van vis (gekruide vis) *

122. Sambal goreng panas hati (gekruide garnalen) *

123. Sambal goreng perentil (gekruid rundergehakt) *

124. Sambal goreng terong (gekruide aubergine)

125. Sambal goreng kentang 1 (gekruide chips)

126. Sambal goreng kentang 2 (gekruide frietjes)

127. Sambal goreng remploh ajam (gekruide kippemaagjes)

128. Sambal goreng ati ajam (gekruide kippenlevertjes)

129. Sambal goreng djagoeng (gekruide maïs met gehakt en paprika)

130. Sambal goreng babi taotjo (gekruid varkensvlees speciaal)

131. Sambal goreng ajam kering (gekruide droge kip)

132. Sambal goreng kerang (gekruide mosselen)

133. Sambal goreng kentang tolol (gekruide aardappelen abnormaal)

134. Sambal goreng nier (gekruide varkensniertjes)

135. Sambal goreng braadworst (gekruide braadworst)

136. Sambal goreng ati patjoel (gekruide lever)

137. Sambal goreng babi flores (gekruid varkensvlees)

138. Sambal goreng babi boeroekoe (gekruid varkensvlees)*

139. Sambal goreng betawi asem manis (gekruide kip of varkensvlees)

140. Sambal goreng ikan teri 1 (gekruide zoute visjes)

141. Sambal goreng ikan teri 2 (gekruide zoute visjes)

142. Sambal goreng broccoli (gekruide broccoli)

143. Sambal goreng oedang 1 (gekruide garnalen) *

144. Sambal goreng oedang 2 (gekruide garnalen)

145. Sambal goreng oedang kiong (gekruide garnalen)

146. Sambal goreng oedang capri (gekruide garnalen en jonge peultjes)

147. Sambal goreng groenten (gekruide groenten)

148. Sambal goreng kentang kering (gekruide droge aardappelen)

149. Sambal goreng kering dengdeng (gekruide droge dendeng)

150. Sambal goreng ajam (gekruide kip)

151. Sambal goreng lombok (gekruide lombok)

152. Sambal goreng tempeh 1 (gekruide tempeh)

153. Sambal goreng tempeh 2 (gekruide tempeh)

154. Sambal goreng tempeh 3 (gekruide tempeh) *

155. Sambal goreng dengdeng (gekruide dendeng)

156. Sambal goreng koewah (gekruide kip of vlees)

157. Sambal goreng daging (gekruid vlees)

158. Sambal goreng godok 1 (gekruide boontjes en garnalen)

159. Sambal goreng godok 2 (gekruide groenten)

160. Sambal goreng tjehtjeh (gekruide groene lomboks)

161. Sambal goreng petis (gekruide uien met garnalenpasta)

162. Sambal goreng makreel (gekruide makreel)

163. Sambal goreng katjang pandjang (gekruide kousenband)

164. Sambal goreng taugé (gekruide taugé)

165. Sambal goreng tahoe boemboe bali (gekruide tahoe uit bali)

166. Sambal goreng van haring in tomatensaus

167. Sambal goreng taotjo met garnalen en tahoe

168. Sambal goreng telor 1 (gekruide eieren)

169. Sambal goreng telor 2 (gekruide eieren)

170. Sambal goreng telor 3 (gekruide eieren)

171. Sambal goreng telor oedang peteh (eieren met garnalen en petehbonen)

172. Indische zoetzure sambal goreng *

 

 

Sambalans

 

173. Rauwe sambalans (grondrecept)

174. Sambal bawang

175. Sambal ketimoen petis

176. Sambal kemirie

177. Sambal katjang

178. Sambal tomat

179. Sambal lobak

180. Sambal djeroek nipis

181. Sambal manga moeda

182. Sambal manis

 

Sajoer

 

183. Sajoer kool (gekruide kool, eenvoudig) *

184. Sajoer katjang kool ajam (gekruide kool met boontjes en kip)

185. Sajoer toemis (gekruide groenten)

186. Sajoer toemis katjang pandjang (gekruide boontjes met garnalen)

187. Sajoer toemis taugé 1 (gekruide taugé)

188. Sajoer toemis taugé 2 (gekruide taugé)

189. Sajoer toemis kool 1 (gekruide kool met garnalen)

190. Sajoer toemis kool 2 (gekruide kool)

191. Sajoer toemis boontjes (gekruide sperziebonen met tomaat)

192. Sajoer toemis lodeh oedang (gekruide groenten met garnalen)

193. Sajoer toemis boerenkool (gekruide boerenkool met vlees)

194. Sajoer toemis andijvie (gekruide andijvie met vlees en garnalen)

195. Sajoer toemis djampoeradoek (gekruide kool met ei en garnalen)

196. Sajoer toemis pollong (gekruide erwtjes met garnalen)

197. Sajoer lodeh 1 (gekruide gemengde groenten)

198. Sajoer lodeh 2 (gekruide gemengde groenten)

199. Sajoer lodeh bandoeng (gekruide groenten met vlees en garnalen)

200. Sajoer lodeh betawi (gekruide bamboespruiten met tempeh)

201. Sajoer bajem (gekruide spinazie met champignons en gehakt)

202. Sajoer kerrie (gekruide groenten met kerrie en garnalen)

203. Sajoer tjampoer (gekruide groenten met vlees en garnalen)

204. Sajoer kerrie bogor (gekruide groenten met vlees en kerrie)

205. Sajoer djalang riouw (gekruide groenten met spek)

206. Sajoer bajem djagoeng (gekruide spinazie met jonge maïs)

207. Sajoer goelai boontjes (gekruide boontjes met vleeskrabbetjes)

208. Sajoer godok santen (gekruide groenten met garnalen in santen)

209. Sajoer boontjes 1 (gekruide boontjes met kipfilet)

210. Sajoer boontjes 2 (gekruide boontjes)

211. Sajoer taugé (gekruide taugé)

212. Sajoer kaki babi ketjap (gekruide groenten met varkenspoot)

213. Sajoer lombok (gekruide lombok met vlees, tahoe en tempeh)

214. Sajoer spitskool dan makreel (gekruide spitskool met makreel)

215. Sajoer menir (gekruide spinazie met maïs en garnalen)

216. Sajoer asem 1 (gekruide groenten met tamarinde)

217. Sajoer asem 2 (gekruide groenten met soepvlees)

218. Sajoer asem bruine bonen (gekruide bruine bonen met soepvlees)

219. Sajoer asem kool dan ebbi (gekruide kool met gedroogde garnalen) *

220. Sajoer asem tomaat, tahoe dan oedang (tomaat met tahoe en garnalen) *

221. Sajoer asem tomaat spesial (gekruide tomaten met garnalen)

222. Sajoer gado-gado (gekruide groenten met kokos)

223. Sajoer keloewek (gekruide kip met keloewekpitten)

224. Sajoer tahoe (gekruide tahoe met kip en tempeh)

225. Sajoer ikan pedah (gekruide gezouten vis met groenten en garnalen)

226. Sajoer oblok-oblok 1 (gekruide groenten met vis en tempeh)

227. Sajoer oblok-oblok 2 (gekruide groenten met tahoe en tempeh)

228. Sajoer godok (gekruide groenten met garnalen)

229. Sajoer lobak (gekruide groenten met kip)

230. Sajoer rawon (gekruide groenten met rundvlees)

231. Sajoer kim-loh (gekruide groenten met rundvlees)

232. Sajoer pedoh (gekruide vis met groenten)

233. Sajoer piendang koening (gekruide groenten met rundvlees)

234. Piendang ketjap (gekruide groenten met tahoe)

235. Piendang koenjit (gekruide runderpoelet)

236. Piendang ketjap kabeljauw (gekruide kabeljauw)

237. Piendang keloewek (gekruid varkensvlees met keloewek)

238. Piendang koening (gekruide kip)

239. Piendang ketjap makreel (gekruide makreel)

240. Piendang serani (gekruide kip of vlees)

241. Piendang ajam (gekruide kip)

242. Kaldoe djawa (gekruide javaanse runderpoelet met groenten)

243. Sajoer kari daging sapi (gekruide groenten met rundvlees)

244. Sajoer kari daging ajam (gekruide groenten met kip)

245. Sajoer kari daging oedang (gekruide groenten met garnalen)

246. Sajoeran (gekruid groentegerecht in pittige saus)

247. Sajoer toemis peultjes dan oedang (gekruide peultjes met garnalen) *

248. Sajoer toemis sesawi (gekruide chinese kool met gedroogde garnalen) *

249. Sajoer goelai (gekruide boontjes met eieren en aardappel) *

 

Soepen

 

250. Bami godok (bami soep)

251. Bami kuwa (bami soep andere stijl)

252. Sop bawang (uiensoep)

253. Sop ikan bawang (vis-uien soep)

254. Sop telor (eierensoep)

255. Sop kenarie (soep met rundvlees en kenarie of amandelen)

256. Sop oedang (garnalensoep)

257. Sop selam (gekruide groentesoep met soepvlees)

258. Sop sajar (gekruide kippensoep)

259. Sop tomat (gekruide tomatensoep)

260. Sop spesial (soep speciaal)

261. Soto ajam 1 (gekruide kippensoep)

262. Soto ajam 2 (gekruide maaltijdsoep met kip)

263. Soto ajam 3 (gekruide maaltijdsoep met kip)

264. Soto ajam lagi (gekruide maaltijdsoep andere stijl)

265. Soto ajam oedang (gekruide maaltijdsoep met kip en garnalen)

266. Soto ajam poerwakarta (lichte maaltijdsoep met kip)

267. Soto makasar (maaltijdsoep met kip)

268. Soto madoera (maaltijdsoep met kip en rijst)

269. Sop kol kembang (bouillon met vlees, bloemkool en mie)

270. Terong lodeh (soep met aubergines en garnalen)

271. Bruine bonensoep (pittig gekruide bonensoep)

272. Sop kerrie djawa (Javaanse kerriesoep)

273. Sop tomat tjina (chinese tomatensoep)

274. Sop ajam tjina (Chinese kippesoep)

275. Haaievinnesoep

276. Indonesische tomatensoep

277. Maïssoep

278. Mosselsoep 1

279. Mosselsoep 2

280. Stoof (maaltijdsoep)

281. Timbungan (soep met gehakt en tomaat uit Bali)

282. Sop katjang idjoe 1 (soep van katjang idjoe met vlees)

283. Sop katjang idjoe 2 (soep van katjang idjoe) *

284. Kiemlo (voor 10 à 12 personen)

285. Sop kambing (geitesoep)

286. Chinese soep van voorjaarsgroenten *

287. Chinese vissoep *

288. Chinese soep van prei en garnalen *

289. Chinese soep van komkommer en varkensvlees

290. Chinese soep van champignons met gehaktballetjes *

291. Chinese krabsoep *

292. Chinese scherpzure soep

293. Chinese soep van mosselen *

294. Chinese soep van kip en tahoe *

295. Chinese miesoep met visballetjes *

296. Chinese soep van mie en garnaalballetjes *

297. Chinese kippesoep met jonge maïs

298. Chinese kippesoep met asperges en krab

299. Soto kedoe (gekruide soep met lamsvlees) *

 

Vleesgerechten

 

300. Babi ketjap 1 (varkensvlees met ketjap)

301. Babi ketjap 2 (varkensvlees met ketjap)

302. Babi ketjap 3 (varkensvlees met ketjap)

303. Babi panggang 1 (geroosterd varkensvlees)

304. Babi panggang 2 (geroosterd varkensvlees voor 1 persoon)

305. Babi panggang 3 (krokant varkensvlees)

306. Babi panggang 4 (geroosterde varkensbuiklappen)

307. Dengdeng (gekookt droog vlees)

308. Dengdeng ragie 1 (gekruid rundvlees)

309. Dengdeng ragie 2 (gekruid vlees)

310. Dengdeng soerabaja (gekruid rundvlees)

311. Dendeng oengkep (gekruid droog rundvlees)

312. Frikadel goreng 1 (gekruide gehaktballetjes)

313. Frikadel goreng 2 (gekruide gehaktballetjes)

314. Frikadel pan (gekruide gehaktballen)

315. Frikadel spesial (gekruid feestgehakt)

316. Frikadel sapi (gekruide gehaktrolletjes)

317. Frikadel panggang 1 (gekruide gehaktballetjes uit de oven)

318. Frikadel panggang 2 (gekruid gehakt uit de oven)

319. Frikadel panggang 3 (gekruid gehakt uit de oven)

320. Frikadel semoer (gekruide en gesmoorde gehaktballetjes)

321. Rempah goreng 1 (gehaktballetjes met kokos) *

322. Rempah goreng 2 (pikante gehaktballetjes stijl kon. Marine) *

323. Rempah goreng diana (pikante gehaktballetjes stijl diana) *

324. Rempah goreng pedis (zeer pikante gehaktballetjes)

325. Rempah 1 (gefrituurd gekruid gehakt)

326. Rempah 2 (gekruide gehaktballetjes van rundvlees)

327. Rempah daging (gekruid varkensvlees)

328. Babi daging (gekruide karbonade)

329. Babi pee (gekruid varkensvlees met gember)

330. Babi tjau poedak (gekruid varkensvlees met saus)

331. Babi osehoseh (gekruid varkensvlees)

332. Babi Kalimantan (gekruid varkensvlees uit Kalimantan)*

333. Babi tjampoer assinan (zoetzuur varkensvlees met groenten)

334. Babi tjampoer (gekruid varkensvlees met witte bonen)

335. Babi Padang (gekruid varkensvlees uit Padang)

336. Babi Ambon (gekruid varkensvlees uit Ambon)

337. Babi Krakatau (gekruid varkensvlees uit Krakatau)

338. Babi tomat (gekruid varkensvlees met tomaat)

339. Babi merah (gekruid varkensvlees met santen)

340. Babi prei (pittig gekruid varkensvlees met prei)

341. Babi boemboe tjin (gekruid varkensvlees met kemirienoten)

342. Babi taotjo (gekruid varkensvlees met groenten en taotjo)

343. Babi sajoeran 1 (gekruid varkensvlees met groenten en tahoe)

344. Babi sajoeran 2 (gekruid varkensvlees met paprika en champignons)

345. Babi roedjak (gekruid varkensvlees)

346. Goelai bengala (gekruid varkensvlees)

347. Fricasse (gekruid varkensvlees met groenten)

348. Tino ransa (gekruide varkenslappen)

349. Setan (scherp gekruid varkensvlees)

350. Sapi goreng bawang paprika (gekruid rundvlees met ui en paprika)

351. Sapi tjampoer Malang (gekruide hachee uit Malang)

352. Sapi kerrie (gekruid rundvlees met kerrie)

353. Sapi atjar (gekruid zoetzuur rundvlees met groenten)

354. Sapi daging boemboe Bali 1 (scherp gekruid rundvlees uit Bali)

355. Sapi daging boemboe Bali 2 (gekruid rundvlees uit Bali)

356. Semoer babi (smoor van gekruid varkensvlees) *

357. Semoer babi ternate (smoor van gekruid varkenslappen uit Ternate)

358. Semoer daging sapi (smoor van gekruid rundvlees)

359. Semoer Djawa 1 (smoor van gekruid rundvleesvlees uit Java)

360. Semoer Djawa 2 (smoor van gekruid rundvlees uit Java)

361. Semoer 1 (smoor van gekruid rundvlees)

362. Semoer 2 (smoor van gekruid rundvlees)

363. Boboetie of bobote (gekruid rundvlees uit de oven)

364. Ati goreng soekaboemi (gekruide lever speciaal)

365. Ati goreng kering (gekruide lever)

366. Abon abon (gekruid rundvlees)

367. Kepiting daging (gekruide vleeskrabbetjes)

368. Corned beef goreng (gekruide cornedbeef)

369. Ragodt timor (gekruide ragout uit Timor)

370. Doedoek daging (gekruide runderlappen)

371. Indonesische saucijsjes (gekruide gehaktrolletjes)

372. Goelai kodja (gekruide runderlappen)

373. Gobe Betawi (gekruid rundvlees uit Batavia)

374. Loelah dari Betawi (gekruid rundvlees uit Batavia)

375. Gadon (gekruid vlees)

376. Empal (gekruide stukken vlees)

377. Empal pedis (scherp gekruide stukken vlees)

378. Rendang 1 (gekruid rundvlees)

379. Rendang 2 (gekruid varkens of rundvlees)

380. Rendang 3 (gekruid rundvlees uit Sumatra)

381. Rendang 4 (gekruid rundvlees met kokos)

382. Daging manis (gekruid zoet varkensvlees)

383. Daging goreng ketjap (gekruid lamsvlees in ketjapsaus) *

384. Ritja-ritja 1 (gekruid varkensvlees)

384. Ritja-ritja 2 (gekruid varkensvlees)

386. Basoh (gekruid gehakt in koolbladeren)

387. Petjel godok (gekruid rund of varkensvlees)

388. Lapis Soerabaja (gekruide runderlapjes uit Soerabaja)

389. Lapis daging (gekruide runderlappen)

390. Lapis benggala (gekruide runderlappen uit bengalen)

391. Lapis ingris (gekruide runderlappen)

392. Brongkos boengkoes (gekruid vlees in pakjes)

393. Rawon (gekruid vlees)

394. Rawon daging (gekruid rundvlees)

395. Tangkar (gekruide runderlappen)

396. Speenvarken (gekruid varkensvlees aan het spit) *

397. Lelawar daging (gekruid rundergehakt)

398. Lelawar Bali (gekruid varkensvlees uit Bali)

399. Ritjah rodoh (gekruid varkensvlees met groenten)

400. Gangsa (rundvlees met rode pepers)

401. Krengsengan (gekruid rundvlees)

402. Pastel toetoep (Indonesische jachtschotel met gehakt)

403. Besengek (gekruid geroosterd varkensvlees in saus)

404. Goelai kambing (gekruid geitenvlees)*

405. Opor koening (gekruid rundvlees)

406. Pikante gehaktballetjes in tomatensaus *

407. Babi ketjap (gekruid varkensvlees) *

408. Daging babi katjang (gekruid varkensvlees in pindasaus) *

409. Moegalgal (gestoofd lams of kalfsvlees) *

410. Belantjang daging (gekruid rundvlees uit Timor)

411. Masak habang (gestoofde en gekruide runderlapjes)

412. Masak kambing (gekookt geiten of schapenvlees) *

413. Hachee *

414. Piendang ketjap (gekruid rund of schapenvlees met ketjap)

415. Daging setan (duivelse runderlapjes)

416. Daging boemboe mangoet (gekruid varkens of rundvlees) *

417. Lampang loemboek (lever met gekruide saus) *

418. Tollo pamarasan (gekruid vlees uit Toradja) *

419. Magadip (gerecht van geiten, schapen, of lamsvlees uit Madoera) *

420. Perkedel Atjeh (pikante gehaktballetjes uit Atjeh) *

421. Oseh-Oseh (pittig gekruid gehakt) *

 

Sate's

 

422. Saté (geroosterd vleesgerecht)

423. Saté oedang (sate van grote garnalen)

424. Saté oedang spesial (saté van grote garnalen)

425. Saté oedang dan ketjap (garnalensaté met ketjapsaus)

426. Saté toesoek babi of sapi (saté van varkens- of rundvlees)

427. Saté madoera (saté uit Madoera)

428. Saté boemboe sidoli (saté andere stijl)

429. Saté prentoel timor (saté uit Timor)

430. Saté prentoel 1 (saté van gehakt)

431. Saté palembang (saté uit Palembang)

432. Saté tjampoer tani (gemengde saté)

433. Saté babi (saté van varkensvlees)

434. Saté manis (zoete saté van varkenshaas)

435. Saté goeri (saté van varkenshaas met santen)

436. Saté boemboe dengdeng (saté van varkenshaas)

437. Saté boemboe roedjak (saté van vlees naar keuze)

438. Saté boemboe koening (saté van vlees en rundslever)

439. Saté prentoel 2 (saté met kokos)

440. Saté kajoe manis tjina (zoete chinese saté)

441. Saté babi marinade (saté van varkensvlees)

442. Saté Bali (saté uit Bali)

443. Saté sappie (saté van rundvlees)

444. Saté lemboet (saté van kokos)

445. Saté ajam betawi (saté van kippengehakt uit Batavia)

446. Saté ikan (saté van vis)

447. Saté ajam toesoek 1 (saté van kipfilet)

448. Saté ajam toesoek 2 (saté van kippengehakt)

449. Saté babi spesial (saté van varkenshaas)

450. Saté daging (saté van magere biefstuk)

451. Gegrilde vleesmix aan de spies

 

Visgererechten

 

452. Pepesan ikan 1 (vis in een pakje) *

453. Pepesan ikan 2 (vis in een pakje) *

454. Pepesan ikan 3 (vis in een pakje) *

455. Pepesan ikan 4 (vis in een pakje) *

456. Pepesan ikan 5 (vis in een pakje) *

457. Ikan boemboe Bali 1 (gebakken makreel of kabeljauw)

458. Ikan boemboe Bali 2 (gebakken kabeljauw)

459. Ikan boemboe ketjap 1 (gebakken kabeljauw)

460. Ikan boemboe ketjap 2 (gebakken kabeljauw)

461. Ikan boemboe roedjak (gebakken kabeljauw of schelvis)

462. Ikan boemboe santen (gebakken vis in kokossaus)

463. Ikan boemboe katjang (gebakken vis met pindasaus)*

464. Ikan brengkes (gekookte kabeljauw of schelvis in pakjes)

465. Ikan djahé (gebakken kabeljauwfilets met gember)

466. Ikan ketjap manis 1 (gebakken vis in zoete ketjap)

467. Ikan ketjap manis 2 (gebakken vis in zoete ketjap)

468. Ikandoedooh (gebakken makreel of schelvis in santen)

469. Ikan doedooh (gebakken makreel of schelvis in santen)

470. Ikan kemirie (geroosterde makreel in kruidensaus)

471. Ikan mangoet (gebakken makreel of schelvis in kruidensaus)

472. Ikan piendang toemis (gebakken visfilet in saus)

473. Ikan kodok (gevulde en gestoomde makreel)

474. Ikan petjel (gekookte vis in kruidensaus)

475. Ikan goreng (gebakken vis met kruidensaus)

476. Ikan mangot makreel (gebakken of gestoomde makreel in kruidensaus)

477. Ikan koening (gebakken kabeljauwfilet in saus)

478. Ikan sanggrobanding (gestoofde vis in kruidensaus)

479. Ikan kakap (gekookte schelvis in mayonaise)

480. Ikan koebis (geroosterde kabeljauw in koolbladeren)

481. Ikan Makasar (gestoofde vis uit Makasar)

482. Ikan mandar (gekruide vis)

483. Ikan dan sajoer (vis met groenten)

484. Ikan colo (geroosterde vis met groenten)

485. Ikan pangang (geroosterde makreel of kabeljauw)

486. Ikan tjoeka (gekruide schelvis of kabeljauw)

487. Oedang manis/asin (gebakken steurgarnalen in zoet-zure saus)

488. Oedang kerrie (garnalen in kerriesaus)

489. Oedang godok (gestoofde steurgarnalen met groenten)

490. Oedang sapoedi (gebakken ballen van garnalengehakt)

491. Oedang asem pedis (pittig gekookte grote garnalen)

492. Oedang tjoeka (gepelde garnalen in pikante saus)

493. Oedang goreng asem (eenvoudig gebakken garnalen)

494. Oedang bandung (garnalen met bloemkool)

495. Oedang coeka moster (garnalen met boontjes en maïs in zure mosterdsaus)

496. Makreel oblok (gerookte - gegrilde makreel)

497. Sardien/sprot goreng (pikant gebakken sardien/sprot)

498. Tjoemi tjoemi goreng (gebakken inktvis)

599. Tjoemi tjoemi (gestoofde inktvis in pikante saus)

500. Piendang kepiting (gekookte krab in pikante saus)

501. Gimbal oedang croquant (gebakken garnalenkoekjes)

502. Pangeh padang (gestoofde vis uit Padang)

503. Bebotok (vis in pakjes met santen) *

504. Pansis makreel (gestoomde en gebakken makreel)

505. Roedjak oedang karang (gekookte kreeft in saus)

506. Toemis ikan merah (gepocheerde rode ponen in rode saus)

507. Toemis oedang dan boontjes (garnalen met boontjes)

508. Toemis oedang dan peteh (garnalen met petehbonen) *

509. Mangoet van rode poon (gestoofde rode poon in saus)

510. Brengkessan oedang dan tempeh (gestoomde + gepofte garnalen met tempeh)

511. Djagoeng oedang (gestoofde garnalen met maïs)

512. Gemarineerde paling

513. Daube van zalm

514. Rawon makasar (gekruide garnalen met boontjes)

515. Goelai Padang 1 (gestoofde vis uit Padang)

516. Goelai Padang 2 (gestoofde vis uit Padang)

517. Goelai Manado (gestoofde vis uit Manado)

518. Goelai oedang (gestoofde garnalen in kerriesaus met tomaten)

519. Goelai oedang dan telor (garnalen met eieren in kruidige saus)

520. Binte biloehoeta (garnalen met maïs en tomaten in kruidige saus met kokos)

521. Pergedel ikan dan oedang (frikadellen van vis en garnalen)

522. Perkedel lombok (met vis gevulde chilipeper)

523. Pengat asem pedis (gestoofde vis in scherp gekruide saus)

524. Kari oedang (curry van garnalen)

525. Perdekel oedang biasa (gefrituurde balletjes garnalengehakt)

526. Perkedel oedang Makasar (balletjes van garnalengehakt uit Makasar)

527. Paprika dan oedang 1 (gevulde paprika's met garnalen)

528. Paprika dan oedang 2 (gevulde paprika's met garnalen)

529. Garnalenkoekjes

530. Lekkerbekjes met een pittige saus

531. Garnalensesampakjes met taugé (voor 2 personen)

532. Pikante garnalenvlinders (voor 1 persoon)*

 

Kipgerechten

 

533. Ajam asem garem kering (mals gebraden kip)

534. Opor ajam 1 (kip in gekruide saus)

535. Opor ajam 2 (kip in gekruide kokossaus)

536. Opor ajam 3 (kip in gekruide kokossaus)

537. Opor ajam 4 (kip in gekruide kokossaus)

538. Opor ajam 5 (kip in gekruide kokossaus)

539. Ajam boemboe Bali (gekruide kip uit Bali) *

540. Ajam boemboe idjoe (groene kip uit Padang) *

541. Ajam boemboe roedjak 1 (kip in gekruide tomatensaus)

542. Ajam boemboe roedjak 2 (kip in gekruide tomatensaus)

543. Ajam boemboe roedjak 3 (kip in gekruide saus)

544. Ajam besengek (kip in pikant gekruide saus)

545. Ajam boemboe besengek pedis (kip in pikant gekruide saus)

546. Semoer ajam 1 (smoor van kip in gekruide saus)

547. Semoer ajam 2 (smoor van kip in gekruide saus) *

548. Semoer ajam 3 (smoor van kip in gekruide saus) *

549. Semoer ajam 4 (smoor van kip in gekruide saus met tomaat) *

550. Semoer ajam Djawa (smoor van kip in gekruide saus uit Java)

551. Semoer ajam Siliwangi (smoor van kip in gekruide saus uit Siliwangi)

552. Semoer ajam pasar poetih (smoor van kip in gekruide saus)

553. Ajam kerrie (kip in gekruide kerriesaus)

554. Ajam kerrie garoeda (kip in gekruide kerrie-kokossaus)

555. Ajam tjampoer (kip in gekruide saus met groenten)

556. Ajam koening (kip in gekruide saus)

557. Ajam bawang (kip in gekruide saus met uien)

558. Ajam laksa dari Bandoeng (kip in gekruide saus uit Bandoeng)

559. Ajam ketjap 1 (kip in kruidige ketjapsaus)

560. Ajam ketjap 2 (kip in een kruidige ketjapsaus) *

561. Ajam goreng taugé (gekruide kip met taugé)

562. Ajam pangeh (gekruide kip op uit Bantam) *

563. Ajam goelai (gekruide kip in een pittige saus) *

564. Ajam goreng bropol (kip gebakken in gekruide saus)

565. Ajam santen (kip in pikant gekruide kokossaus)

566. Ajam peniki (kip in pikant gekruide saus)

567. Ajam ooh (kip in gekruide zoet/zure saus)

568. Ajam pangang 1 (gekruide kip, in de oven geroosterd)

569. Ajam pangang 2 (gekruide kip, in de oven geroosterd)

570. Ajam pangang 3 (geroosterde kip in gekruide saus)

571. Ajam pangang boemboe ketjap (geroosterde kip in gekruide saus)

572. Ajam pangang boemboe besengek (geroosterde kip in gekruide saus)

573. Ajam pangang boemboe Padang (geroosterde kip in gekruide saus uit Padang)

574. Ajam pangang pedis (pikant geroosterde kip)

575. Ajam setan 1 (kip in zeer pikant gekruide saus)

576. Ajam setan 2 (kip in zeer pikant gekruide saus)

577. Ajam setan 3 (duivelse kip) *

578. Ajam setan 4 (duivelse kip)

579. Ajam nanas (kip in gekruide saus met ananas)

580. Ajam koreng kreng (gestoofde kip in gekruide saus, uit de oven)

581. Ajam spesial (kip in zeer pikant gekruide saus)

582. Ajam pedis (kip in pikant gekruide saus)

583. Ajam adas (kip in pikant gekruide saus)

584. Ajam goeri (drooggekookte pikante kip)

585. Ajam makasar (kip in gekruide saus uit Makasar)       

586. Ajam masak kemirie (kip in pikant gekruide saus)

587. Ajam masak mosterd (kip in zeer pikant gekruide mosterdsaus)

588. Ajam taotjo (kip in gekruide taotjosaus) *

589. Ajam poetih (kip in gekruide saus)

590. Ajam sapit (geroosterde gekruide kip)

591. Ajam kelia (geroosterde kip pikant gekruide saus)

592. Ajam di boeloe (kip in gekruide saus uit Menado)

593. Ajam petis (kip met saus van garnalenpasta)

594. Ajam santen dengan ramboetan (kip in kokossaus met ramboetans) *

595. Abon ajam 1 (gebakken gekruide reepjes kip)

596. Abon ajam 2 (gekruide en gerafelde kip) *

597. Podomoro (gekookte kip met kool of taugé)

598. Lampar ajam (gekruide kip in pakjes)

699. Lelawar ajam (stukjes kip in gekruide kokossaus)

600. Besengek of ajam koening (stukjes kip in gekruide kokossaus)

601. Kerrie reboeng dan ajam (kip in gekruide saus met bamboespruiten)

602. Kerrie poetih ajam (kip in gekruide saus)

603. Lembaran 1 (kip in gekruide saus)

604. Lembaran 2 (kip in gekruide saus) *

605. Manuk dang (gestoomde kip uit lombok) *

606. Pastel toetoep (jachtschotel met kip)

607. Kaki ajam goreng sedip (gebakken kippenpootjes)

608. Kaki ajam ketjap (gekookte kippenpoten stijl diana)

609. Kaki ajam pangang (geroosterde kippenpoten)

610. Kaki ajam pangang asin/manis (kippenpoten in gekruide zoet/zure saus)

611. Taugé dan ajam (kipfilet met taugé in pakjes)

612. Ragoût ajam (kip met gehaktballetjes en champignons)

613. Kip/kalkoen curry (kip/kalkoen in gekruide vruchtensaus)

614. Petjel ajam (kip in gekruide saus)

615. Bemasere (gekruide kip uit Bali)

616. Zwartzuur van kip of eend (gekruide kip of eend)

617. Ajam tjokjok (gekruide kip)

618. Carre laksa saus (kip in een pittige saus met laksa)

619. Kipcurry met mangochutney

620. Ajam kemirie (kip in een pittige kemiriesaus)

621. Bebotok ajam (kip in pakjes) *

622. Perkedel ajam (kippenballetjes)

623. Perdekel ajam pangang (kippengehakt in vuurvaste schotel) *

 

Eendgerechten

 

624. Bebek semoer (eend in gekruide saus)

625. Bebek atjar item (eend in gekruide saus)

626. Opor bebek (eend met pikant gekruid vulsel)

627. Semoer bebek kemirie (gestoofde eend in gekruide kemiriesaus)

628. Bebek boemboe Bali (gestoofde eend in gekruide saus uit Bali)

629. Bebek boemboe mangoet (gekruide eend met mangoetkruiden) *

630. Zwartzuur van eend (gekruide eend) *

 

Eiergerechten

631. Telor dadar issi Dandoeng (omelet met gehakt uit Bandoeng)

632. Telor dadar tegal (omelet met kokos)

633. Telor dadar Djawa (omelet uit Java)

634. Telor dadar oedang (omelet met garnalen)

635. Telor dadar oedang dan ham (omelet met garnalen of ham)

636. Telor dadar sedip (omelet met groenten en garnalen)

637. Telor dadar Djawa pedis betoel (omelet uit Java)

638. Telor dadar boemboe tegal (pikant gekruid roerei)

639. Telor dadar isi (gekruide omelet)

640. Telor dadar kepiting (omelet met krab)

641. Telor dadar kelapa (omelet met kokos)

642. Telor gamboeang (omelet uit Padang) *

643. Telor boengkoes (verscholen eieren)

644. Telor mata sapi Bandoeng (spiegeleieren op groentebedjes)

645. Telor mata sapi ketjap (gebakken eieren met ketjapsaus) *

646. Semoer telor (smoor van eieren) *

647. Telor belado (eieren in pittige tomatensaus) *

648. Telor masak Bandoeng (gekookte eieren in gekruide saus)

649. Telor peniki tjililitan (eieren in pittig gekruide saus)

650. Telor masak Bali (eieren in gekruide saus uit Bali)

651. Telor delam nanas (eieren in gekruide ananassaus)

652. Telor stenga radja (halve gevulde eieren)

653. Telor oedang sambal (omelet met sambal oedang)

654. Telor goele kling (eieren in gekruide kerriesaus)

655. Telor besengek (eieren in gekruide saus) *

656. Telor goele bengala (eieren in gele gekruide saus)

657. Telor asin (gepekelde eieren)

658. Telor piendang 1 (eieren in pittige saus)

659. Telor piendang 2 (eieren in pittige saus)

660. Telor reboeng (eieren met bamboe en ham)

661. Telor kerrie (eieren in kerriesaus)

662. Telor berlada (gekruide eieren met ui en lombok uit Sumatra)

663. Rendang telor (gekruide eieren)

664. Goelai telor 1 (gestoofde eieren)

665. Goelai telor 2 (gepocheerde eieren uit Bandjarmasin) *

666. Goelai telor molaboh (gepocheerde eieren op een taugébedje)

667. Kaber kebertu (gevulde omelet met gekruid rundergehakt)

668. Ame koemoete (eieren in pittige kokossaus)

669. Foe yong hai (chinese omelet met groenten) *

670. Telor petis (gekruide eieren in petissaus) *

671. Telor boemboe Bali (gekruide eieren uit Bali) *

 

Tahoe en tempeh gerechten

 

672. Tahoe ketoprak bandoeng (gebakken tahoe met taugé en komkommer)

673. Tahoe ketjap (gebakken tahoe met ketjap)

674. Tahoe goreng 1 (gebakken en gevulde tahoe)

675. Tahoe goreng 2 (gebakken tahoeballetjes)

676. Tahoe goreng dan taugé (gebakken tahoe met taugé)

677. Semoer tahoe (gestoofde tahoe)}

678. Dadar tahoe 1 (pannenkoek van tahoe)

679. Dadar tahoe 2 (omelet van tahoe uit Wonosobo) *

680. Tahoe tjin (indochinese tahoe)

681. Tahoe pedas (gebakken en gekruide tahoeblokjes)

682. Tahoe tjampoer (gemengde tahoe)

683. Tahoe goreng cheribon (tahoe met taugé)

684. Tahoe tengko (salade van tahoe met groente en saus uit Tegal)

685. Tahoe goreng dan telor (tahoe met ei en saus)

686. Opor tahoe telor daging (tahoe met vlees en ei)

687. Toemis tahoe taugé dan oedang (gebakken tahoe met taugé en garnalen)

688. Toemis tahoe (gebakken tahoe met gekruide groente, kip en garnalen)

689. Petjel tahoe (gebakken tahoe met saus)*

690. Perkedel tahoe (gefrituurde tahoeballetjes)

691. Tengko-tengko (gebakken tahoe met groente en saus)

692. Oblok-oblok koening (gestoofde tahoe en tempeh met sperziebonen)

693. Tempeh goreng tjampoer (gebakken tempeh met ikan teri)

694. Tempeh goreng 1 (gebakken tempeh)

695. Tempeh goreng 2 (gebakken tempeh)

696. Tempeh goreng 3 (gebakken tempeh)

697. Belado tempeh dan oedang (gebakken en gekruide tempeh met garnalen)

698. Belado tempeh (gebakken tempeh met paprika en lombok uit Sumatra)

799. Tempeh tante truus (tempeh in kokossaus)

700. Besengek tempeh (tempeh in gekruide kokossaus)

701. Tempeh goreng tepoeng (tempeh beignets)

702. Tempeh goreng oedang dan babi (tempeh met garnalen en varkensvlees)

703. Tempeh batjem (zoetzure tempeh)

704. Frikadel tempeh (kroketjes met tempeh)

 

Atjars

 

705. Atjar ketimoen 1 (zuur van komkommer)

706. Atjar ketimoen 2 (zoetzuur van komkommer)

707. Atjar ketimoen 3 (zuur van komkommer)

708. Atjar ketimoen 4 (zuur van komkommer) *

709. Atjar tjampoer bandoeng (zuur van gemengde groenten)

710. Atjar tjampoer 1 (zoetzuur van gemengde groenten eigen stijl)

711. Atjar tjampoer 2 (zoetzuur van gemengde groenten)

712. Atjar ikan bakalouw (zuur van kabeljauw)

713. Atjar taugé (zoetzuur van taugé)

714. Atjar pedis pedis (zeer pikant zuur van Antilliaanse origine)

715. Atjar sajoer (zoetzuur van gemengde groenten)

716. Atjar biet (zuur van rode bieten)

717. Atjar bawang merah (zuur van uien)

718. Atjar kol (zuur van witte kool)

719. Atjar lombok idjo (zuur van groene lomboks)

720. Atjar lombok merah (zuur van rode lomboks)

721. Atjar rampai (zuur van gemengde groenten)

722. Atjar sajoeran koening (zoetzuur van gemengde groenten)

723. Atjar reboeng 1 (zuur van bamboescheuten)

724. Atjar reboeng 2 (zoetzuur van bamboescheuten)

725. Atjar koening ketimoen (zoetzuur van komkommer)

726. Atjar rawit (zoetzuur van lombok rawit met uitjes)

727. Atjar telor 1 (zuur van eieren) *

728. Atjar telor 2 (eieren in het zuur uit Bandjarmasin)

729. Atjar tanpa tjoeka (zuur van tomaten en komkommer zonder  azijn)

730. Atjar timor (timorees zuur) *

731. Atjar bening (helder zuur)

732. Atjar boontjes (zuur van boontjes uit Wonosobo)

733. Atjar bawang timor (zuur van uitjes) *

734. Atjar tomat mentah (zuur van rauwe tomaten)*

735. Chutney van kwetsen 1 *

736. Chutney van kwetsen 2 *

 

Salades en andere groentegerechten

 

737. Gado gado (groenteschotel met pindasaus)

738. Gado gado senang (groenteschotel met pindasaus)

739. Gado gado (groentegerecht) *

740. Assinan (rauwe groenteschotel)

741. Assinan sapoedi (rauw groentegerecht)

742. Lotek tjampoer bandoeng (rauwe groenteschotel)

743. Lotek (rauwe groenteschotel)

744. Terong goreng (met gehakt gevulde aubergines)

745. Terong goreng koeloekoe (aubergine met tomatensaus en spiegelei)

746. Terong tjolohtjoloh (gebakken aubergine met koude ketjapsaus)

747. Paprika pedis (gegrilde paprika gevuld met gehakt)

748. Kol koening (koolrolletjes gevuld met gekruid gehakt)

749. Tuinbonen cheribon (tuinbonen met paprika en gehakt)

750. Kangkoeng sedip (rauwe andijvie met gehakt en tomatensaus)

751. Kol klappa oedang (kool met garnalen en kokos)

752. Tomat terang boelang (met gehakt gevulde tomaat uit de oven)

753. Toemis reboeng (gestoofde en gekruide bamboe)

754. Toemis pollong 1 (erwtjes met garnalen)

755. Toemis pollong 2 (erwtjes met garnalen)

756. Toemis pollong 3 (erwtjes met garnalen)

757. Toemis boontjes (gekruide sperziebonen in ketjapsaus)

758. Toemis boontjes dan paprika (gekruide sperziebonen met paprika)

759. Toemis katjang pandjang (sperziebonen in pittige kokossaus)

760. Toemis kol 1 (gekruide kool in pittige saus)

761. Toemis kol 2 (gekruide witte kool met ei uit Sumatra)

762. Toemis koebis (gestoofde groene kool in pittige saus)

763. Toemis broccoli of andijvie (gekruide broccoli of andijvie)

764. Reboes koebis (gestoofde kool in pittige saus)

765. Oerap 1 (gestoomde groenten met jonge kokos)

766. Oerap 2 (gestoomde groenten met kokos)

767. Oerap 3 (gestoomde groenten met kokos)

768. Oerap 4 (gestoomde kool met kokos)

769. Oerap oerap (taugé en snijbonen met kokos)

770. Djaganan (groenten in pittige saus)

771. Piendang djagoeng (gekookte maïs in pittige saus)

772. Petjel (grondrecept voor groentegerecht)

773. Petjel selderie (selderie met saus)

774. Petjel boontjes (boontjes met saus)

775. Petjel taugé (taugé met saus)

776. Petjel ketimoen (komkommer met saus)

777. Petjel manga (mango met saus)

778. Petjel godok (vlees in saus)

779. Petjel terong (aubergine met saus)

780. Petjel spesial (groenten met saus)*

781. Indonesische salade (koude saladeschotel)

782. Frikadel djagoeng 1 (gefrituurde balletjes van maïs en garnalen)

783. Roedjak tjampoer (gemengde vruchten in pittige saus)

784. Roedjak (gemengde vruchten in pittige zoete saus)

785. Roedjak selderie (knolselderie in pittige saus)

786. Roedjak ketimoen (komkommer in pittige zoetzure saus)

787. Roedjak Djawa (vruchten in pittige saus uit Java)

788. Roedjak tomat (tomaten in pittige zoetzure saus)

789. Roedjak van rode bessen (rode bessen in pittige zoetzure saus)

790. Roedjak petis (vruchten in garnalenpastasaus)

791. Roedjak manis (ongeschilde vruchten in zoete saus)

792. Masak katjang (gekruide witte bonen in saus)

793. Orak arik 1 (gekruide en gemengde groenten met ei)

794. Orak arik 2 (fijngesneden groenten met gehakt) *

795. Orak arik 3 (fijngesneden groenten met garnalen) *

796. Kentang tjolohtjoloh (gebakken zoete aardappelen met koude ketjapsaus)

797. Lalab ketimoen 1 (komkommersalade)

798. Lalab ketimoen 2 (komkommersalade)

799. Lalab ketimoen dan tomat (komkommersalade met tomaat)

800. Lalab boenga kol (bloemkoolsalade)

801. Lalab selada dan djagoeng (salade van kropsla en maïs)

802. Lalab koebis (koolsalade)

803. Lalab boontjes (salade van boontjes)

804. Lalab tjendawan (paddenstoelensalade)

805. Lalab tomat (tomatensalade)

806. Lalab taugé (taugésalade)

807. Lalab telor dan daging sapi (salade met rundvlees en eieren)

808. Lalab terong dan ketimoen (salade van aubergine en komkommer)

809. Pelicing (kousenband met tomaat uit Bali)

810. Frikadel kentang (gekruide aardappelballetjes)

811. Frikadel djagoeng 2 (gekruide balletjes met maïs)

812. Chinese gevulde koolrolletjes *

813. Indonesische rolletjes *

814. Zoetzure chinese groenten *

815. Gemengde chinese groenten *

816. Taugé tjampoer (taugéschotel met gemengde groenten) *

817. Taugé met komkommer en oesterzwammen *

818. Chinese kool met pindasaus *

819. Chinese gemengde groenten *

 

Sauzen en marinades

 

820. Babi panggang saus 1 (zoete saus voor babi panggang)

821. Babi panggang saus 2 (zoetzure saus voor babi panggang)

822. Katjang saus 1 (pindasaus)

823. Katjang saus 2 (pindasaus)

824. Foe yong hay saus i (zoete saus voor foe yong hay)

825. Foe yong hay saus ii (pittige zoete saus voor foe yong hay)

826. Gado gado saus (pindasaus voor groentegerecht)

827. Saus goeri (pittige saus)

828. Marinade ikan mosterd (vismarinade)

829. Marinade ajam daging (kipvlees marinade)

830. Marinade sedip (kip, mosselen, vis marinade)

831. Marinade china (marinade voor varkensvlees)

832. Pangsitsaus 1 (pittige saus voor pangsit) *

833. Pangsitsaus 2 (pittige zoetzure saus voor pangsit)

834. Ketjapsaus 1 (saus voor diverse gerechten)

835. Ketjapsaus 2 (hete ketjapsaus) *

836. Petjelsaus (saus voor groentegerechten)

837. Petissaus (saus voor vis en groentegerechten) *

838. Djahésaus 1 (pittige gembersaus)

839. Djahésaus 2 (zoetzure gembersaus)

840. Bawangsaus (uiensaus voor vis)

841. Indonesische slasaus (saus voor salades en komkommer)

842. Lichte zoetzure saus

843. Zoetzure saus met paprika's

844. Sauzen a la minute

845. Pindasaus *

846. Pikante pindasaus met santen *

847. Zoetzure gember/groentesaus (Indonesisch-Chinees) *

848. Taotjo saus (Indonesisch-Chinees)

849. Chinees peper en zoutmengsel

850. Chinees azijnmengsel *

 

Voor- en nagerechten

 

851. Pisang goreng

852. Pangsit goreng 1 (gebakken gevulde koekjes)

853. Pangsit goreng 2 (gebakken gevulde koekjes)

854. Pangsit goreng 3 (gebakken gevulde koekjes)

855. Rotti koekoes (gestoomde cake) *

856. Bak pao (gevulde gestoomde broodjes)

857. Ting ting (pindakoekjes)

858. Pindakoekjes

859. Koeé talam 1 (2 kleurenpudding)

860. Koeé talam 2 (2 kleurenpudding)

861. Koeé lapis Djawa (gestoomde 2 kleurencake)

862. Koeé lapis 1 (spekkoek, kruidige 2 kleurencake)

863. Koeé lapis 2 (spekkoek, kruidige 2 kleurencake)

864. Seroendeng 1 (gekruide en gebrande kokos)

865. Seroendeng 2 (gekruide en gebrande kokos)

866. Klapperpudding 1 (kokospudding)

867. Klapperpudding 2 (kokospudding)

868. Klapperpudding 3 (pudding met kokos)

869. Goela katjang (suikerpinda's)

870. Katjang goreng (gebakken pinda's)

871. Pindakaas

872. Loempia 1

873. Loempia 2

874. Loempia Jakarta (loempia's uit Jakarta)

875. Loempia ketjil (kleine loempia's)

876. Loempia oedang (loempia gevuld met garnalen)

877. Kaki ajam ketjap (kippenpoten in ketjapsaus)

878. Gefrituurde sperziebonen

879. Risolle 1 (gevuld flensje)

880. Risolle 2 (flensje gevuld met kip)

881. Daging babi spesial (borrelhapjes van varkensvlees)

882. Djalang kotek (gevulde halve maantjes)

883. Lemper ketjil (gevulde rijstrolletjes)

884. Perkedel kentang ketjil (gekruide aardappelballetjes)

885. Perkedel djagoeng 1 (maïskoekjes met ui)

886. Perkedel djagoeng 2 (maïskoekjes met garnalen)

887. Perkedel djagoeng 3 (maïskoekjes met bloemkool)

888. Rempejek katjang (rempejek met pinda's)

889. Rempejek teri (rempejek met gedroogde visjes)

890. Mireng oedang (garnalenkoekjes)

891. Sate ajam ketjil (kleine satés van kip)

892. Sate ajam dan oedang ketjil (kleine satés van kip en garnalen)

893. Sate babi ketjil (kleine satés van varkensvlees)

894. Martabakbrood

895. Indonesische flensjestaart

896. Kedeleebrood

897. Gesmolten Javaanse suiker *

898. Smeerproppen

899. Koeé pisang (bananenkoek)

900. Masoebah (laagjespannekoek uit Bandjarmasin)

 

Chinese gerechten

 

901. Bami goreng oedang (gebakken mie met garnalen)

902. Bami goreng 1 (gebakken mie met varkensvlees)

903. Bami goreng 2 (gebakken mie met varkensvlees)

904. Bami goreng 3 (gebakken mie met varkensvlees en garnalen)

905. Bami goreng 4 (gebakken mie met varkensvlees) *

906. Bami met kippenlevertjes

907. Bamiballen

908. Bami koeah 1 (bamisoep)

909. Bami koeah 2 (bamisoep)

910. Miehoen Sjanghai (chinese vermicelli uit Sjanghai)

911. Tjap tjoy 1 (groenten met varkensvlees en garnalen)

912. Tjap tjoy 2 (groenten met ham)

913. Tjap tjoy 3 (groenten met vlees)

914. Tjap tjoy 4 (groenten met vlees marinestijl)

915. Foe yong hay 1 (chinese omelet)

916. Foe yong hay 2 (chinese omelet)

917. Chow dan tjioe (chinese omelet)

918. Babi China (varkensvlees uit China)

919. Ku lo yuk 1 (zoetzuur varkensvlees)

920. Ku lo yuk 2 (zoetzuur varkensvlees)

921. Tj'ing tjoen tsjow fan (gebakken rijst met voorjaarsuitjes)

922. Tjai tsjow fan 1 (gebakken rijst met groenten)

923. Tjai tsjow fan 2 (gebakken rijst met groenten)

924. Hoenan jo tjwa joe (vis op groentebedje uit Hoenan)

925. Foen joe (gemarineerde en roergebakken zeevis)

926. Szetsjwan jaujan jioe (gebakken vis uit Swetsjwan)

927. Hwo sien jioeng boen joe lau (gebakken vis met hoisinsaus)

928. Tj'ing tsow hoe jau hwa jan (gebakken garnalen met oestersaus)

929. Szetsjwan tsjow hwa kau (gebakken garnalen in pikante saus)

930. Hoe lan doe tsjow hwa kau (garnalenbeignets met peultjes en waterkastanjes)

931. Koe loe joe lau (vis in deegjasjes in zoetzure saus)

932. Tsj'ing fen doe banjiang (gebakken krab in saus met zwarte bonen)

933. Tsj'ing joe tsjow loen joe (gebakken kreeft in pikante saus)

934. Hoe lan doe tsjow ts'ai tse (schelpdieren met peultjes)

935. Hwajoe tsjang doe tsjow p'ien (inktvis met peultjes in oestersaus)

936. Chinese garnalen

937. Ang sio hie (gefrituurde vis in groentesaus)

938. Pong tja kee (kip met garnalenballetjes in saus)

939. Cha-yeh-tan (theebladeieren)

940. Suan la t'ang 1 (zuurhete soep)

941. Suan la t'ang 2 (zuurhete soep)

942. Tou-shih-cheng-hsien-yu (zeebaars met gefermenteerde zwarte bonen)

943. Roergebakken asperges met kip en peultjes

944. Hoeng sjioe joe hwa (visrolletjes met garnalen)

945. Njoe joek doe kow tsjow mie foen (mihoen met rundvlees en boontjes)*

946. Tsjow joen hwa koe tsjow mie foen (mihoen met garnalen)

947. Sie joe tse (rode kip)

948. Joe tsjie tong (chinese haaienvinnensoep)

949. Koe loe joek (varkensvlees in deegjasjes met zoetzure saus)

950. Tim soen tsjioen (traditionele zoetzure saus)

951. Jing ng fei nam (gestoomd varkensvlees met zoetzure saus)

952. Ng hioeng joek sie (rundvlees met vijfkruidensaus)

953. Woe die hwa (vlindergarnalen)

954. Mihoen goreng (gebakken mihoen)

955. Mihoen dan oedang (gebakken mihoen met garnalen)

956. Zhima jijuan (kiprolletjes met sesamzaad)

957. Pa baimo (paddestoelen met groente)

958. Zheng doufuxin (gestoomde tahoehartjes)

959. Zha yazipian (pekingeend met bamboe en peultjes)

960. Sanxian yangrousi (lamreepjes met komkommer en paprika)

961. Basi pingguo (gecarameliseerde appeltjes)

962. Hongshijiao zhayupian (visbeignets met paprika en prei)

963. Lashicai rousi (pittige groenteschotel met vlees)

964. Lianhua jitui (lotusschotel van gestoofde kippenpootjes)

965. Nai you paicai (chinese kool in romige saus)

966. Xianggu doufu (tahoe met chinese paddenstoelen)

967. Yuqiu tang (visballetjes soep)

968. Chashao (geroosterd varkensvlees met honing)

969. Jingtuan daxia (walvissenschool van gevulde garnalen)

970. Yaoguo rouding (varkensvlees met paprika en cashewnoten)

971. Haoyou niurou (ossenhaas in oestersaus)

972. Xingren doufu (amandelpudding met meloenballetjes)

973. Dianxinpi (basisrecept dimsum deeglapjes)

974. Roushaomai (dimsums met gehakt, groente vulling)

975. Xiashaomai (dimsums met garnalengehaktvulling)

976. Jishaomai (dimsums met kip, prei, vulling)

977. Doufu shaomai (dimsums met tahoe, paddenstoel, vulling)

978. Xieshaomai (dimsums met krabvulling)

979. Zhenzhu rouwan (gestoomde parelballetjes)

980. Lajiangyou (chilisojasaus)

981. Tangcuzhi (zoetzure saus)

982. Oedang wotiap (gepaneerde en omwikkelde garnalen)

 

Japanse gerechten

 

983. Sukiyaki (lendenbiefstuk met groenten)

984. Gyanabe (soort Sukiyaki)

985. Tendon (gefrituurde grote garnalen)

986. Omraisu (rijstomelet, speciaal voor kinderen)

987. Sushi (gekruide rijst) *

988. Fukusasushi (gekruide rijst met vis, krab en groenten in omelet)

989. Gohan (doorgekookte rijst voor 4 personen)

990. Tonkatsu gohan (rijst met varkensvlees)

991. Tara chirinabe (kabeljauw met chinese kool)

992. Butaniku no hiyashichiri (zomerse varkensfricandeau)

993. Jagaimo nikkorogashi (gestoofde aardappelen met varkensvlees)

994. Asuparagasugohan (rijst met kip en asperges)

995. Ingengohan (rijst met kip en boontjes)

996. Ebigohan (rijst met garnalen en broccoli)

997. Ingen no karashi (boontjes in mosterdsaus)

998. Yakitori (geroosterde blokjes kip met honinguitjes)

999. Gyunikushichu (rundvlees met aardappelen)

1000. Hachimitsu no butaniku (gestoofd varkensvlees met ui en honing)

1001. Kyabetsu no butaniku itame (varkensvlees met witte kool en gember)

1002. Nasu no misoshiro (misosoep met aubergine)

1003. Ingen no pinats ae (sperziebonen met pinda's)

1004. Teriyaki (kip in sojasaus)

 

Surinaamse / Antilliaanse gerechten

 

1005. Pom (creools)

1006. Chinese karbonade (Chinees/Surinaams)

1007. Moksialesi van rijst met garnalen (creools)

1008. Pikel di concomer (Antilliaanse)

1009. Pikel di sibojo (Antilliaanse zeer pikant zuur)

1010. Soppi di pisca (Antilliaanse vissoep)

1011. Spaanse karbonade (Antilliaanse)

1012. Pindasoep 1 (creools)

1013. Pindasoep 2 (creools)

1014. Tomatekip (Creools)

1015. Wortelstoba (Antilliaanse)

1016. Pastechi (Antilliaanse, 67 stuks)

1017. Pequenos de queso (Antilliaanse, 50 stuks)

1018. Ponche crema (Antilliaanse drank)

Inleiding.

De Indonesische keuken is door het veelvuldig gebruik van een grote verscheidenheid aan kruiden gevarieerder dan de Europese. De dagelijkse maaltijd hoeft daarom niet meer tijd te kosten dan het koken van de traditionele "Hollandse pot". Het ligt er maar aan wat je op het menu zet. Hetzelfde geldt trouwens voor iedere nationale keuken. Voor velen, die wel van een kook avontuurtje houden vormt het grote aantal exotische namen van de Indonesische ingrediënten een hoge drempel. Ten onrechte overigens. Door de culinaire infiltratie van de afgelopen jaren is een aantal uitheemse gerechten en benamingen vrij bekend geworden. Sambal en atjar zijn te koop in ieder groot winkelbedrijf en tot in de kleinste dorpswinkeltjes toe, bij de slager en de groenteman. Bij het opstellen van de verschillende gerechten is gebruik gemaakt van zowel Nederlandse als Indonesische benamingen. Uien en knoflook zijn uien en knoflook gebleven. Trassi, tempeh en tahoe zijn onvertaalbaar. Lombok en santen zouden echter wel met Chilipeper en kokosmelk vertaald kunnen worden, maar ze worden echter onder de oorspronkelijke namen verkocht en zijn al tamelijk ingeburgerd. De meest vreemde kruiden zijn in poedervorm en tegenwoordig ook vaak vers verkrijgbaar. De kruiden in poedervorm worden in goed geëtiketteerde flesjes en potjes verkocht. Men heeft niets anders te doen dan het recept goed lezen en de juiste hoeveelheid uit het juiste flesje halen. Wie al voldoende vaardigheid heeft opgedaan en de namen in zijn hoofd en de geuren in zijn neus heeft, kan de kruiden los kopen en ze zelf in potjes opbergen (het etiket niet vergeten). In grotere hoeveelheden gekocht zijn ze veel goedkoper. Voor beginnelingen nogmaals een bemoedigend woord. De verschillende gerechten zijn in dit boek in aparte hoofdstukken ondergebracht. Maak eerst een keus uit die gerechten, die met weinig soorten kruiden te bereiden zijn. De hier te lande traditionele dagelijkse pot: vlees groenten aardappelen, vindt zijn Indonesische equivalent in vlees sajoer rijst. Vlees kan precies zoals hier door een kip,vis, of eiergerecht vervangen worden, de sajoer door een sambal goreng met veel groenten. Een rijsttafel in een restaurant bestaat uit tien tot vijftien verschillende gerechten. Daardoor en misschien versterkt door rijsttafelen bij vrienden of familieleden met een Indisch verleden is de indruk gewekt, dat het Indonesisch eten uit een groot aantal ingewikkelde gerechten bestaat. Dat is echter alleen maar bij feestelijke gelegenheden het geval. De dagelijkse kost is vrij sober,maar altijd met zeer veel zorg en kundigheid bereid en zeer gevarieerd. Bovendien kent de Indonesische keuken een groot aantal gerechten die in stopflessen lang bewaard kunnen worden (atjar droge sambal goreng). Dat betekent, dat wanneer een onverwachte gast mee aanzit, men zonder veel moeite het menu kan uitbreiden. Bovendien leent de eetwijze rijst, met een aantal bijgerechten zich er makkelijk toe om met weinig moeite snel het menu uit te bereiden. Een omelet bakken of een stukje dengdeng, een paar tomaten met ketjapsaus en het gastmaal staat op tafel. Wie van plan is regelmatig "rijsttafel" te koken, doet er goed aan een of tweemaal in de maand een middag of avond te reserveren om een aantal gerechten klaar te maken die langer bewaard kunnen worden. Daar vallen in de eerste plaats de sambals onder, die wanneer men ze zelf bereid, goedkoper, lekkerder en in veel meer variaties gemaakt kunnen worden dan de sambals die men kant en klaar koopt. In de koelkast bewaard, in goed te sluiten stopflessen, kunnen ze lang goed blijven. Lang houdbaar zijn ook de atjars (zuren) en verschillende droog gebakken gerechten (gorengans) en droge sambal gorengs zoals sambal goreng van aardappelen, sambal tempeh, sambal kelapa en seroendeng. Wie in het groot gaat koken, d.w.z. meer dan twee gerechten, doet er goed aan uien en eventueel lombok in voorraad te snijden. Wie voor een feestmaal meer dan een sambalgoreng op het menu zet, kan de kruiden voor deze gerechten gezamenlijk klaar maken en in evenveel porties verdelen als er sambalgorengs bereid worden. Zeer veel gerechten hebben naast hun speciale kruidenmengsel een basis van fijn gewreven uien, knoflook en sambal oelek. Wrijf dit tezamen of nog gemakkelijker, draai ze in de keukenmixer en wrijf ze in porties na met de afzonderlijke kruiden. Wie geregeld Indonesisch kookt, zal merken dat men met vindingrijkheid en overleg zich veel werk kan uitsparen. Tenslotte nog een raad aan hen die slechts een enkele keer zich aan een Indonesisch menu zullen wagen. Specialiseer u in enkele gerechten. Kook ze telkens opnieuw tot ze in uw vingers zitten. U zult merken dat de bereiding steeds gemakkelijker gaat. Dan is de tijd gekomen om dit boek nog eens door te snuffelen en uw repertoire uit te breiden. Er is volop keus in eenvoudige en gecompliceerde gerechten voor hobbyisten, amateurs, onervaren en ervaren koks met of zonder Indisch verleden.                     

Subcategorieën

BOEMBOES (voor de bereiding van diverse vleessoorten)