Blue Flower

HET DEKKEN

Rijst wordt gegeten uit een diep bord, met een kleine lepel en vork. Een mes wordt wel bijgedekt, maar dient alleen om een bepaald gerecht klein te snijden. Men eet er dus niet mee.

Men dekt dus als volgt:

1. een groot plat bord, hierop een soepbord;

2. links van het bord een kleine vork;

3. rechts van het bord een lepel en een mes;

4. links een bordje voor kroepoek, katjang enz.;

5. rechts bovenaan een waterglas;

6. links opzij een vingerkom;

7. het servet als het ongebruikt is, op het bord;

8. het platte bord dient alleen als onderzetter;

9. pudding en vruchten worden van gewone dessertbordjes gegeten.

 

Als dranken komen in aanmerking:

1. ijswater;

2. spuitwater;

3. bier.

 

HET OPDIENEN

De rijst wordt opgediend in een grote open kom. Voor het op tafel brengen eerst de rijst goed losmaken. De sajoer gaat in een dekschaal. Het vlees, kip of visgerecht gaat op een vleesschaal. Bij "lopende tafel"gebruikt men ook wel dessertbordjes.

Sambals en atjars in een hors d'oevre schaal of op kleine vleesschaaltjes. Of atjars in een apart zuurstel.